standard-title Gyógymódok

Gyógymódok

Ödéma mentesítő terápia (nyirokdrainage)

A nyirok rendszer nyirokerekből és nyirokcsomókból áll. Normál működés során a nyirokerek összegyűjtik és szállítják a nyirkot a nyirokcsomókba.

Nyiroködéma akkor alakul ki, amikor a nyirokrendszer működése elégtelenné válik. Nem képes elszállítani az anyagcsere folyamán a szövetekben termelődött nyirokköteles anyagot és folyadék mennyiséget. Ennek a szöveti folyadéknak a keringésbe kell visszajutnia és amennyiben a nyirokrendszer nem képes annak elszállítására a szövetek között felgyűlve kóros keringési viszonyok alakulnak ki, amelynek egyik tünete a nyiroködéma (duzzanat).

 

A nyiroködéma osztályozása:

Elsődleges nyiroködéma

Akkor alakul ki, ha a nyirokrendszer elemei (nyirokerek, nyirokcsomók) veleszületetten hiányoznak vagy alulfejlettek és ezért nem alkalmasak a nyirokköteles anyag és folyadék mennyiség felvételére és elszállítására.

Másodlagos nyiroködéma

A nyirok erek és/vagy nyirokcsomók sérülése következtében a nyirokrendszer nem képes ellátni feladatát. A nyirokköteles anyag és folyadék mennyiség a szövetek között reked. A sérülés oka lehet műtét, traumás sérülés, hegek stb.

 

Az ödémamentesítő terápia célja, hogy az elégtelen vagy károsodott nyirokrendszer csökkent működése következtében a szövetekben rekedt nyirokköteles anyagot és folyadékot eltávolítsa és a nagy nyirokértörzsbe visszajuttassa.

A kezelés elemei:

Manuális (kézi) nyirokdrainage

A kezelés azon alapul, hogy a regionális nyirokközpontokban lévő nyirokcsomók régiójának kézzel történő aktivizálásával szívó hatást gyakorol a kezelő a nyirokcsomókra, melyek közvetlen szívóhatást fejtenek ki a beléjük torkolló perifériás nyirokerekre.

A kezelő a végtagokon és a törzsön speciális fogásokkal készteti összehúzódásra a nyirok capillarisokat és a kis gyűjtőereket a bőrben. A bőr felszínére gyakorolt nyomással, tekerő, csavaró, szorító mozdulatokkal tereli a szövetközti nyirokfolyadékot.

A kezelés során elvezetjük a szövetekben felgyülemlett nyirokfolyadékot.

 

Kompressziós kezelés rugalmas pólyákkal

A pólyák szélességét annak alapján kell meghatározni, hogy milyen nagy a végtag. A pólyákat több rétegben kell felhelyezni, hogy a kívánt nyomást elérjük.

Fontos az ún. kiegészítő segédeszközök alkalmazása: csőgéz, cellona vatta, gumi anyagú kompresszek, textilelasztikus mollelaszt pólyák.

Ezek a segédeszközök biztosítják a bőrvédelmet, nyomás egyenletes eloszlását, izzadtság felszívását.

 

Speciális gyógytorna

A torna célja, hogy az izmok mozgatásával aktivizáljuk az izompumpát, ami elősegíti a vér- és nyirokerek munkáját. A torna kiterjed a mellkas, has és medence izmainak mozgatására is. Légző gyakorlatokkal megtanítjuk a hasi és mellkasi légzést, ezzel biztosítva a normál gázcserét a tüdőben.

A torna során a kompressziós pólyát viselni kell.

 

Bőrápolás

A krónikus nyiroködémás végtag bőre minden esetben gondos ápolást igényel. A rossz vérkeringésű bőr felszínén lisztes, fehér pikkelyes hámlás látható.  A hámló felszín gyakran viszket. A vakarózás miatt hámsérülések alakulhatnak ki, ami elfertőződhet.

A talpon, sarkon vaskos sárgás színű szaruréteg rakódhat le. Ez berepedezhet, ami fájdalmas és fertőzési veszélyt jelent.

Fontos megbeszélni a bőr ápolását és védelmét.

 

Intermittáló pneumatikus gépi kompresszió

A kezelés azon alapszik, hogy a gép által előidézett nyomáshullám nyomást fejt ki a kötőszövetekre. Ez segíti a szövetekben lévő folyadék visszajuttatását a nyirokerekbe és vénákba.

A gép alkalmazása csak a komplex kezelés kiegészítéseként jöhet szóba.

 

Orvosi gyógyharisnya, kesztyű, lábtyű

A harisnyák és kesztyűk célja, hogy az ödémamentesítéssel elért állapotot minél tovább megőrizzék.

 

Irodalom: Dr Daróczy Judit: Nyirokoedema

 

Schroth terápia

A terápia minden esetben egyénre szabott.

Alapos betegvizsgálat során megállapítjuk, hogy a gerinc, medence, bordák vállak, karok, lábak helyzete, milyen kóros irányokban térnek el. Ezeket a vizsgálatokat különböző helyzetekben vizsgáljuk. (pl: szemből nézve, előre hajlott helyzetben stb.)

A Schroth terápia háromdimenziós korrekciót végez.

Cél: normál nagyságú gerinc görbületek kialakítása, gerinc felegyenesítése, különböző irányú elfordulások visszaállítása

Ezt a három alapvető célt aktív és passzív eszközökkel lehet megvalósítani. Passzív eszköz például egy korzett, aktív eszköz pedig a torna.

A torna menete:
 • helyesen megválasztott kiinduló helyzet
 • passzív korrekció segédeszközök, szerek által
 • gyógytornász által adott külső ingerek
 • vizuális visszacsatolás tükör segítségével
 • a korrigált testhelyzet izomfeszítésekkel történő megtartása, stabilizációja

 

A gyakorlatok felépítése:
 • a gyógytornász megérezteti a korrekciós mozdulatot, mely légzéstől függetlenül történik
 • szóban is vezetve a mozdulatokat, ill. tükör segítségével figyeli a páciens a kivitelezést
 • a páciens részben aktívan kivitelezi a korrekciós mozdulatokat, a gyógytornász segíti a mozgást. A légzés itt már fontos szerepet kap.
 • a páciens egyedül hajtja végre a korrekció felvételét, a gyógytornász irányítja az ellenállást, ismétlésszámot, szünetidőt.
 • a páciens tudatosítja a végrehajtott mozdulatsort

Megtanítjuk a tudatos hétköznapi tartáskorrekciókat. Azért is hatásosak, mert viszonylag kis erőfeszítést igényelnek. Ilyen helyzetek pl.: fekvés, ülés, utazás közben kapaszkodás, iskolatáska hordás stb.

Irodalom: Holcsa Judit: 3D Scoliosis Terápia

Ízületi – és lágyrész mobilizációs technika Dr. Terrier szerint: I., II., III. rész.

A technika alkalmazása során az ízületeket, izmokat, szalagokat mozgatjuk, nyújtjuk kíméletes módon. Speciális fogások és mozdulatok segítenek a technika kivitelezésében. A speciális fogásokat és nyújtásokat közvetlenül az izom hasra és az ahhoz tartozó ínra, kötőszövetre adjuk. Ennek hatására az izomzat reflexesen ellazul.

Csökkentve az izmok, inak, szalagok túlfeszülését a fájdalom enyhül vagy meg is szűnik. A mozgást egyre nagyobb terjedelemben tudjuk végezni. Ennek hatására vissza tudjuk állítani a normál izomműködést, mozgást és testtartást.

A lágyrészek nyújtásával a zsugorodott, rövidült képletek ismét nyújthatóvá válnak. Lazító hatása révén csökken az izom feszülése, mely megkönnyíti a mozgást. A gyógytorna mozdulatai és a hétköznapi mozgások fájdalommentessé és szabaddá válnak.

A kezelés fájdalommentes. A végtagok vagy a törzs mozgatása és nyújtása fájdalom határig terjed. A technikát alkalmazhatjuk:

 • sérülések után visszamaradt mozgásterjedelem beszűkülések növelésére
 • műtét előtt lágyrészek nyújtására, pl.: csípő, térd protézis stb.
 • különböző eredetű hátfájások csökkentésére pl.: rossz testtartás, kopásos eredetű gerinc elváltozások, egyoldalú terhelés
 • fokozott stressz hatására kialakult túlfeszült izmok lazítására
 • sportolás után a megterhelt izomzat nyújtására, lazítására
Dorn terápia és Breuss masszázs

 

A terápia a test egyensúlyi helyzetének, statikai elváltozásainak helyreállítására vagy javítására törekszik. Megszünteti vagy mérsékli az aszimmetriákat, ízületi blokkokat (kórosan rögzült). Az egyenetlen, rossz terhelés miatt kóros irányba változik az ízületek és az azt körülvevő lágyrészek (izmok, inak, szalagok) működése és terhelése. Ez fájdalomhoz vezet.

A terápia része:

 • ízületek korrekciója (helyreállítása)
 • izmok lazítása
 • pszichés működés javítása, befolyásolása

A terápia során a gyógytornász egy sajátos korrekciós (helyreállító) technikával átmozgatja az egész testet. Helyreállítja vagy javítja az ízületek helyzetét, lazítja az izmokat. Speciális pontok ingerlésével pozitív impulzusok érik a csigolyákhoz tartozó belső szerveket. Aktiválja a szervezet gyógyító folyamatait.

 

Breuss masszázs

 

Lágy, lazító, regeneráló és energetizáló masszázs. Elősegíti a porckorongok tehermentesítését, ezzel hozzásegítve azokat a regenerálódási (felépülési) folyamathoz. Alkalmazható önálló vagy kiegészítő terápiaként.

Vélemény, hozzászólás?