standard-title Kismama és Női Jóga

Kismama és Női Jóga

logo_small

Kismama és Női Jóga

A hatha jóga képviseli azt az ismeretrendszert, amelyet egészségünk – testi-lelki-szellemi – helyreállításához és megőrzéséhez segítségül hívhatunk. A hatha jóga a test, az elme és a légzés feletti ellenőrzés, amit a testgyakorlatokkal (ászanákkal), meditációval, légzőgyakorlatokkal (pranayamával), relaxációval érhetünk el.
Funkciója, hogy egyensúlyban tartsa a pozitív és negatív potenciált (teljesítőképességet) és tartós energetikai harmóniában tartsa a szervezetet.

joga1

Az egészségünk alapfeltétele, hogy a tudatosságot (testtudatosság) fokozatosan terjesszük ki minden testrészünkre, szervünkre és így alakítsuk ki az egyensúlyt a testünkben a lelkünkben, valamint az összhangot test és lélek között. Amikor figyelmet, tudatosságot (energiát) küldünk a megfelelő szervbe, az adott beteg szervben regenerációs folyamatot indítunk be. A testtartások helyes energiaáramot szabályozó végrehajtása megszünteti a betegséget, kioldva a betegséget okozó energiablokkokat. A meditáció gyakorlásával pedig kialakítható a tudatos jelenlét, és az összeszedettség a mindennapokban.
Az ászanák hatása lehet test-gyógyászati, lelki, energetikai, s emellett kifejezetten fizikailag is hatnak a szervezetre. A jóga ászanák rendszeres végzésével elérhető egy optimális egészségi állapot, mely hosszútávon fenntartható. A jógázás egy olyan testgyakorlási módszer, amely segít megőrizni egészségünket és segítségével fokozhatjuk a szervezetünk ellenállóképességét.

Kismama jóga

 

A kismama jóga támogatja és segíti az áldott állapotban lévő nőket a várandósságuk teljes ideje alatt és felkészíti az édesanyákat testben-lélekben a szülésre, a gyermek érkezésére.
A kismama jóga, az autentikus hatha jóga eszköztárából merítkezve, a jóga technikáit, gyakorlatait, metódusait építi bele a gyakorlásba a gyermekvárás periódusaihoz igazítva, megtartva annak jótékony, áldásos hatásait.
A testgyakorlatok, testhelyzetek (ászanák), a légzőgyakorlatok (pranayama), kéztartások (mudrák), a meditáció (az elme elcsendesítése) és a jóga nidra (mély relaxáció), a medencealapi izmokat erősítő gyakorlatok együttesen járulnak hozzá a kismamák testi-lelki jóllétéhez, a kiegyensúlyozott, harmónikus áldott állapot megéléséhez, a könnyed szülés átéléséhez. A kismamajóga órán elsajátított és megtanult technikák és gyakorlatok a várandósságot és a szülést követően is kiválóan alkalmazhatóak, hasznosíthatóak, főként a gyermekágyas időszak utáni regenerálódásra, az erőnlét visszaállítására, a lelki egyensúly megteremtésére.
A kismama jógát a várandósság 13. hetétől egészen a szülésig lehet végezni, a 34. héttől szülőpozíciós órák látogatása javasolt, melyen az édesapával közösen készülnek fel a várandós nők a szülésre.

joga2
Érdemes kismamaként mihamarabb elkezdeni a gyakorlást, mely számos előnnyel jár, közérzetjavító hatása szinte azonnal érzékelhető. Szabad, oldott mozgású testtel sokkal könnyebb alkalmazkodni a kismamának a testében végbemenő változásokhoz.
A jóga ellazít, felold, megszabadít a feszültségektől és általa megszabadulhat a várandós nő a gyermekvárással és a szüléssel kapcsolatos szorongásaitól és félelmeitől. A jógagyakorlatok egytől egyig a tudatosság fokozását szolgálják, segítik a tudatos jelenlét megélését, a gyakorló kismama képessé válik arra, hogy érzékelje a teste jelzéseit, testének üzeneteit. A légzés figyelése javítja a koncentrációt, a légzés és a mozgás összehangolása pedig nagy segítség a szülésnél.
A babával való kontaktus, beszélgetés az alapja az anya-gyermek kapcsolatnak, mely a fogantatás pillanatától veszi kezdetét. Ebben segít a meditációs gyakorlatok rendszeres végzése. Meghatározó az, hogy a születendő gyermeket milyen hatások érik a várandósság és a szülés ideje alatt.
Hogyan épül fel egy kismama jóga foglalkozás:
Egy kismama foglalkozás időtartama: 90 perc
– rövid elcsendesedés az óra elején (az órára való ráhangolódás), a babával való kapcsolatfelvétel
– bemelegítés (könnyed átmozgatás)
– kismamajóga gyakorlatok
– medencealapi izmok erősítése (gátizom torna)
– légzőgyakorlatok
– jóganidra (relaxáció) része a baba lazítása, a közös lazítás, a gyakorlatok általi hatások beépülése
Legyen saját tapasztalatod, látogass el egy kismamajóga foglalkozásra. Szeretettel várunk minden kismamát és pocaklakót.

 

Női jóga

Az utóbbi időben felborult az egyensúly az életedben? A jóga segítségével hozd egyensúlyba a munkára és a családra fordított idődet a mozgásra és kikapcsolódásra fordított időddel.
Amikor az életünk felborul, akkor energiánk is megcsappan, amire bizony szükségünk van, hogy helyt tudjunk állni a mindennapokban és el tudjuk látni a feladatainkat, teendőinket. A csökkent energia pedig azt az illúziót kelti bennünk, hogy nincs elegendő időnk semmire.
A mai világunkban a nőknek nem könnyű egyensúlyt és harmóniát teremteni a család, a munka, a háztartás és az önmagára valamint a kikapcsolódásra szánt időben.joga3
Ha következetesen minden nap mozognál, meditálnál, akkor teljesebbnek, kitartóbbnak, türelmesebbnek és kiegyensúlyozottabbnak éreznéd magad és képes lennél az öröm és a boldogság megélésére.
A női jóga rendszeres gyakorlásával megtanulod szeretni és elfogadni önmagad, rálelsz értékeidre, belső és külső vonzerőd és kisugárzásod megnő, és határozottan élvezni fogod a nőiességed.
A női jóga csodálatos stresszoldó és lazító hatású, ugyanakkor erősít, rugalmassá és hajlékonnyá teszi testedet, a fiatalság forrása. Hat a hormonrendszerre, az idegrendszerre, a szív és érrendszerre, az izmokra, csontokra, nyirokkeringésre. Méregteleníti a szervezetet.
A gyakorlatok megszüntetik a diszharmónikus állapotot a szervezetben, harmóniát teremtenek az energetikai rendszerben, gyógyítólag hatnak. A női ivarszervek keringését javítják és vérellátásukat fokozza (PMS tünetek enyhítése). A női szervek rendellenességét okozó érzelmi és lelki blokkokat oldják, elősegítve a fizikai test egészségének megteremtését, helyreállítását. Érzelmi stabilitást eredményeznek.
Tégy egy lépést önmagadért, gyere el és tapasztald meg magadon a jóga áldásos hatásait!

Szeretettel várlak a női jóga órán: Natali

Beolvasás…
 • Gerincsérv kezelése (cervicalis és lumbalis)

  Gerincsérv kezelése (cervicalis és lumbalis) A gerinc csontos egysége a csigolya. A csigolyatestek spongiózus (szivacsos) csontból épülnek fel, ezeket nem túl vastag kortikális (kéreg) állomány határolja. A csigolyatestek felső és alsó részét porcos záró lemez borítja. A discusok (porckorongok) kapcsolják össze a csigolyatesteket a nyaki, háti és ágyéki szakaszon. A nyaki és az ágyéki gerinc szakasz a legmozgékonyabb rész. A csigolyatestek közti discusok biztosítják a […]

 • Kéz és Csukló Torna

  Kéz és Csukló Torna A csuklóízület fő funkciója a kéz működéséhez szükséges optimális helyzet megteremtése és megtartása. Leggyakoribb kéz és csukló sérülések és problémák, melyeket gyógytornával kedvező módon tudunk befolyásolni: arthrosisok törések után műtétek után (fémrögzítés, ín rekonstrukció, kéztő alagút syndroma) A gyógytorna a kezelő orvos utasítása után kezdhető el. A terápia során cél az izomerősítés és nyújtás, mozgáspálya javítása, […]

 • Válltorna

  Válltorna A felső végtag elmozdulásai során, a vállöv és a vállízület együtt mozog. A gyógytorna során a két testtájékot együtt kell kezelni. A vállízület normál működésének egyik feltétele a lapocka anatómiai elhelyezkedése a mellkasfalon. A másik az izomerő helyreállítása. A kezelés folyamán felmérjük, hogy mely anatómiai struktúrákkal van a probléma. Célunk az izomerő növelése, mozgáspálya helyreállítása, harmonikus izomműködés […]

 • Könyök Torna

  Könyök Torna A könyök fájdalom gyakori oka az alkar izmok túlterheléséből származó elváltozás a tenisz és golf könyök. A tenisz könyök gyakran olyan fiatal felnőtteken jelentkezik, akik a csukló és az ujjak feszítő (extensor) izmait megerőltető sportot vagy munkát végeznek. A golf könyök az alkarhajlító (flexor) izomcsoportját erőlteti meg. A gyógytorna célja a túlterhelés okainak feltárása és annak […]

 • Tartásjavító Gerinctorna

  Tartásjavító Gerinctorna Gerincünknek fontos mechanikai tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Törzsünk tengelyeként egyszerre kell lennie rigidnek, azaz stabilnak és plasztikusnak, azaz mobilisnak. A stabilitás kiemelten fontos, mert alapját képezi a vertikális felegyenesedett testhelyzetnek. Tartja a fejet, támasztja a belső szerveket, védi a gerincvelőt. Stabil alapul szolgál a rajta eredő és tapadó szalagoknak, izmoknak. Mobilitása azért fontos, mert a legkisebb elmozdulást végezve […]

 • Nyakigerinc-Váll Torna

  Nyakigerinc- váll torna A nyak a gerinc legmobilisabb szakasza, alátámasztja a fejet és biztosítja a gerinccsatornában futó idegképletek védelmét. Az ér- és idegképletek anatómiailag és funkció tekintetében szoros összefüggésben vannak a felső végtaggal, ezért a nyak patológiás folyamatai sokszor a felső végtag területén is okoznak panaszokat. (váll, kar- és ujjak fájdalma, zsibbadása). A nyak-váll fájdalom leggyakoribb oka a […]

 • Gerincferdülés (scoliosis) és hanyag tartás kezelése Schroth terápiával

  Gerincferdülés (scoliosis) és hanyag tartás kezelése Schroth terápiával: A Schroth terápia a gerinc háromdimenziós korrekcióját végzi: oldalirányú görbület csigolya elfordulás fokozott vagy csökkent gerinc görbületek A Schroth-specifikus helyzetbeállítások aktív felvételével elérjük az izomaktivitás reaktív fokozódását, rendszeres gyakorlással és tudatosítással reflexszerűvé tesszük. A terápiát 10 éves kortól lehet elkezdeni. Fontos az együttműködés. A terápia során megéreztetjük a korrekciós […]

 • Válltorna

  Válltorna Gyerekeknél gyakran sérül a váll. Ennek oka lehet baleset, melynek következtében létrejöhet törés a felkarcsont valamelyik részén vagy ficam a vállízületben. Másik gyakori probléma a veleszületett vállízület körüli szalagok lazasága, mely elősegíti a váll gyakori ficamodását. Minden esetben fontos a gyógytorna, melynek segítségével visszaállítjuk a sérülés vagy műtét következtében legyengült izomzat erejét és a […]